miercuri, 16 decembrie 2015

Cum am ajuns voluntar i74 - initiativa cetateneasca propusa de Fundatia C.A.E.S.A.R.

i74 - initiativa cetateneasca - Romania - vremea cetatenilor - schimbare in Romania - Fundatia CAESAR - Forumul CAESAR
Cine mă cunoaște, știe că am inspirația de a mă implica în activități și inițiative create pentru a îi ajuta pe ceilalți. Astfel, când prietenii mei de la Fundația C.A.E.S.A.R. mi-au spus de inițiativa cetățenească i74, am simțit o mare dorință de a mă implica cu tot ce pot, să ajut ca această inițiativă să aibă succes.

Ce este i74?

Inițiativa legislativă a Fundației C.A.E.S.A.R. și a ta, născută în baza Articolului 74 din Constituţia României. Prin prevederile acestui articol, cetățenii pot introduce legi în Parlament. Conform Art. 74, "(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot."

Ce trebuie făcut pentru ca inițiativa să aibă succes?

Strângem împreună peste 100.000 de semnături în cel puțin 11 judeţe, fiecare cu cel puțin 5.000 de semnatari. Proiectul de lege va ajunge atunci pe masa Parlamentului înainte de vara 2016. Obiectivul este ca legea să fie adoptată înainte de alegerile parlamentare din 2016.

De ce i74?

Pentru că fiecare român își dorește să aibă pe cine să voteze, nu împotriva cui să voteze. Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de conducători care să ne reprezinte interesele de cetățeni în Parlament.

În prezent, parlamentarii români au dreptul de a decide orice, oricând doresc, prin vot secret. Așa și-au scris regulamentul. În plus, fiecare parlamentar costă statul român peste 53.000 de lei lunar. Iar rata absenteismului este una nepermis de mare: media prezenței la votul în Senat a fost de doar 49% în 2013. Deloc surprinzător, 9 din 10 români nu mai au încredere în Parlament.

Ce aduce nou i74?

1. Transparență - Voturi la vedere, accesibile tuturor cetățenilor. Ca să ştim, fiecare, cum suntem reprezentaţi.
2. Seriozitate – Fiecare absență nemotivată să fie sancționată cu 1% din salariu. Ca să știe că nu se joacă pe timpul nostru.
3. Responsabilitate – Decontări de cheltuieli doar pe bază de documente justificative. Declarația pe proprie răspundere nu va mai fi suficientă, pentru că banul public e banul nostru și nu poate fi cheltuit oricum.

Schimbarea pleacă de la noi toți. Iar puterea lor e în mâinile noastre. Semnează și cheamă-i pe toți alături de tine. Pentru că meriți un parlament pentru cetățeni. Împreună le facem legea!

Cum pot semna pentru i74?

Conform legii, doar semnăturile în persoană se adaugă la totalul necesar.

Semnătura ta virtuală este însă extrem de importantă și vine în sprijinul proiectului: ea contează atât pentru promovarea inițiativei, cât și pentru a îți comunica în curând unde și cum poți semna pe o listă întocmită conform legii.

Eu strâng semnături pentru i74. Cu cine mă voi întâlni în perioada următoare, până la deadline-ul strângerii de semnături, îl voi ruga să semneze pentru a face o schimbare în Romania. Nu uita, schimbarea începe cu tine.