luni, 2 mai 2016

"The Danish girl", mai mult decât un film

The Danish Girl. Eddie Redmayne. Film review - Silviu Pal Blog
De mic copil, am fost învățat să nu judec oamenii. Ce drept am eu să fac lucrul ăsta? Am crescut cu deschidere, cu compasiune, cu faptul că fiecare om este unic în felul lui, că toți suntem diferiți și speciali. Rar se întâmplă să uit acest lucru și să mă apuc să vorbesc despre unul, despre altul, dar îmi revin repede și îmi deschid mintea, ca să ies din starea de a judeca.

Ieri am văzut un film care m-a făcut să zic "Wow!" de foarte multe ori, văzând cât de bine își joacă rolul actorul Eddie Redmayne. "The Danish girl", regizat de Tom Hooper, este un film inspirat din realitate, despre un bărbat care își descoperă partea feminină, dintr-o joacă. Mai exact, povestea primului transsexual din lume, care a făcut operația de schimbare de sex pentru prima dată. Sunt sigur că ce scriu îți sună super ciudat, de neînțeles, sau poate nu te interesează subiectul, dar rămâi cu mintea deschisă. Einar Wegener este un pictor peisagist foarte cunoscut din Copenhaga, căsătorit cu Gerda (Alicia Vikander), și ea pictând portrete. Momentul care a declanșat acțiunea filmului a fost atunci când Einar a pozat ca model pentru Gerda, fiind nevoit să poarte ciorapi de damă, pantofi cu toc, și o rochie pe deasupra hainelor lui, astfel încât Gerda să poată termina un tablou. De aici a plecat totul.
Acțiunea filmului este foarte variată, din Copenhaga la Paris, de la Paris la Dresda, Einar fiind uneori bărbat, alteori femeie(Lily), producând confuzie de foarte multe ori. Dubla personalitate dă farmec filmului, chiar dacă simți că atinge absurdul uneori (este destul de dificil pentru unii oameni să vadă ca un bărbat să se îmbrace și să se comporte ca o femeie). Ce m-a impresionat mult a fost soția lui Einar, care a fost alături de el chiar și atunci când nu întelegea nimic din ce făcea soțul ei. Interpretarea lui Eddie Redmayne este absolut incredibilă, felul cum joacă rolul unei femei este unic, grațios, sublim. De fiecare dată când Eddie o interpretează pe "Lili Elbe", șochează prin fiecare gest feminin pe care îl face, de la privirile nesigure, la zâmbet, încrederea în sine, voce, accent, îmbrăcăminte, felul cum stă pe canapea, mersul pe stradă. Eddie Redmayne este maestrul rolurilor în care trebuie să se transforme fizic, unul dintre ele fiind cel din filmul "The theory of everything", unde l-a jucat demențial pe Stephen Hawking, faimosul cercetător, pentru care a luat și Oscar.

Este un film pe care ori o să îl vezi până la capăt cu sufletul la gură, ori o să te oprești undeva pe la mijloc, în momentul în care simți că ți se face rău la gândul că un om ar dori să își schimbe sexul (ceea ce sună șocant, însă în spatele acestei decizii stă un conflict în minte între două personalități de sex diferit). 

Părerea mea despre "The Danish girl" este că trebuie să îl vezi și trebuie să te gândești că există oameni care trăiesc o astfel de dramă, de a nu ști cine sunt, de a nu se identifica cu sexul lor nativ. Transsexualii nu sunt homosexuali, ci sunt acei oameni care simt că s-au născut în corpul greșit. Știința spune că din cauza unui dereglaj chimic, există posibilitatea ca unii oameni să se nască femei în trupuri de bărbați și invers. Sincer, nu doresc nimănui să trăiască o astfel de viață confuză, mai ales că societatea din ziua de azi are o mare "calitate", cea de a judeca orice.

Vă las mai jos și trailerul filmului, pentru a vă face și mai curioși:



Tu l-ai văzut? Lasă-mi într-un comentariu părerea ta. Sunt foarte curios să aflu și alte puncte de vedere. Mulțumesc!