vineri, 7 aprilie 2017

"Ora de educaţie rutieră" ajunge în 60 de şcoli din Bucureşti, în faţa a 10000 elevi de clasa a III-a

Ora de educatei rutiera, Asociaţia pentru Educaţie, Dezvoltare şi Implicarea Tineretului, Asociaţia Împreună Pas cu Pas
Când eram în școala generală, îmi aduc aminte că din când în când mai veneau diverși specialiști să ne vorbească despre lucruri educative. Astfel de evenimente erau ca niște sărbători, pentru că doamnele învățătoare adunau mai multe clase în aceeași sală și ne puneau să stăm pe băncuțe sau pe saltele (dacă eram în sala de sport). Așa am aflat să fiu mai tolerant, să nu fiu violent față de colegi sau profesori (nu că aș fi fost vreo bestie), să nu discriminez, și așa mai departe.

Ce mi-a plăcut mult și țin minte și acum cât de atent eram în acele momente, a fost o oră în care un polițist a venit să ne povestească din experiența lui. Până atunci mi-era teamă de polițiști, pentru că aveam impresia că îmi vor face ceva rău (don't ask, eram copil, colegii vorbeau numai prostii și a intrat, ușor, ușor, frica în mine). Însă acea oră m-a luminat și m-a făcut să conștientizez că oamenii ăștia sunt de partea noastră.


Ce vreau să vă zic cu această mică povestioară este că între 20 martie și 14 aprilie, timp de 4 săptămâni, în peste 60 de școli din București, peste 10000 de elevi de clasa a III-a participă la "Ora de educație rutieră", proiect ajuns la a treia ediție. Sincer, mi-e tare dor să particip la o astfel de oră educativă.

Organizatorii sunt Asociația EDIT și Asociația "Împreună Pas cu Pas", iar proiectul își propune să promoveze importanța respectării regulilor de circulație rutieră și, de asemenea, să tragă un semnal de alarmă cu privire la consecințele nerespectării acestora în apropierea școlilor.


Echipele care susțin orele de educație rutieră sunt formate din 3 studenți ai Facultății de Psihologie, împreună cu un agent de poliție (da, colegi cu Marian Godină), plus învățătorul clasei. Un studiu interesant a fost realizat în 2015 cu 3000 de copii de clasa a III-a, coordonat de psihologii Nicoleta Burlacu și Ana Irina Ionescu de la Asociația "Împreună Pas cu Pas", din care s-au observat următoarele aspecte:

- 35% dintre copii nu știu cum pot recunoaște un polițist
- mai mult de 37% nu știu când trebuie să se adreseze organelor de poliție
- 70% cunosc cele două culori pentru semaforul destinat pietonilor
- 81,6% știu ce înseamnă termenul "pieton".

Că tot suntem la capitolul numere, în cadrul proiectului "Ora de educație rutieră" sunt implicați 300 de învățători, 60 de școli, 50 de studenți și 30 de polițiști locali, în toate cele 6 sectoare ale Bucureștiului. Vă invit să vizitați și pagina de Facebook Ora de educație rutieră.


Organizatori: Asociaţia pentru Educaţie, Dezvoltare şi Implicarea Tineretului şi Asociaţia Împreună Pas cu Pas;
Parteneri: Primăria Municipiului Bucureşti prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti;
Sponsori: Bucureşti Mall, Autonom Grup şi Rainbow International Distribution.