joi, 8 octombrie 2015

Peste 8400 de imagini din misiunile NASA de pe luna sunt acum pe Flickr

NASA 8400 Flickr Apollo Mission Moon - Silviu Pal - Blog
Primii pasi pe Luna din istorie
Cu siguranta ai mai vazut imagini din misiunile Apollo inainte, dar sunt sigur ca nu ai vazut nimic ca ceea ce urmeaza. Mai mult de 8400 de imagini din misiunile pe Luna au fost postate pe Flickr de catre NASA la o rezolutie de 1800 dpi.

NASA nu a trimis astronauti pe Luna doar pentru explorari stiintifice, ci i-a echipat si cu un numar mare de camere foto Hasselblad. Imaginile de atunci au fost pastrate, majoritate fiind salvate pe suport digital. Dar in ultimii ani, ecranele pe care le folosim - cele din sufragerii, de pe birou si chiar din buzunarele noastre - au crescut foarte rapid in calitate, facand ca aceste fotografii sa se vada pixelat si incetosat. Insa, datorita unor entuziasti, fiecare fotografie facuta pe Luna (si multe dintre ele fiind facute de-a lungul calatoriei in spatiu), au fost incarcate intr-o galerie masiva pe Flickr la rezolutie inalta.

YOU'VE NEVER SEEN THE MOON LIKE THIS!

NASA 8400 Flickr Apollo Mission Moon - Silviu Pal - Blog
O fotografie de legenda - Misiunile Apollo pe Luna

Acest proces, destul de surprinzator, a fost unul extrem de lung, asa cum spune Kipp Teague, omul care coordoneaza Arhiva Proiectului Apollo:

"In jurul anului 2004, Johnson Space Center a inceput rescanarea filmelor originale ale camerelor Hasselblad folosite pe Apollo, iar Eric Jones a inceput sa salveze aceste fisiere in varianta TIFF pe DVD. Aceste imagini au fost procesate special pentru a fi incluse pe website-urile noastre, incluzand modificari de culoare si luminozitate, si reducand dimensiunea imaginilor la aproape 1000 dpi(dots per inch) pentru versiunile cu rezolutia cea mai mare." Pentru ca cererea de a avea versiuni high-resolution era foarte mare, Teague a decis sa reproceseze intregul set de fotografii si sa le incarce pe Flickr.

Rezultatele vorbesc de la sine. Camerele foto Hasselblad sunt extrem de cunoscute pentru ca reusesc sa captureze in fotografii detalii impresionante. Craterele de pe Luna au o noua viata, de asemenea pielea astronautilor se vede foarte clar datorita senzorului mare al camerelor foto Hasselblad.

Intreaga galerie o puteti vedea aici: NASA - Galerie foto - Misiunile pe Luna a navei Apollo.