duminică, 27 noiembrie 2016

"Filmele LUX. 10 pentru 10" la Cinema Elvira Popescu din București - 4 zile, 10 filme (1-4 Decembrie)

film, romanesc, filme bune, LUX, 10 pentru 10, elvira popescu, bucuresti, blogger, movie
În perioada 1-4 decembrie, la Cinema Elvira Popescu, din cadrul Institutului Francez din București, se va desfășura evenimentul "Filmele LUX. 10 pentru 10".

Manifestarea are loc cu ocazia aniversării a 10 de ani de la prima ediție a Premiului LUX pentru film european, distincție acordată anual de Parlamentul European. Și tot anul acesta Programul MEDIA al Uniunii Europene împlinește 25 de ani.

"Filmele LUX. 10 pentru 10" este un eveniment organizat de Biroul Europa Creativă – MEDIA România din cadrul Ministerului Culturii – Unitatea de Management a Proiectului, cu sprijinul Biroului de Informare a Parlamentului European în România.

În perioada 1-4 decembrie la Cinema Elvira Popescu vor rula 10 filme românești, sau cu participare românească, care de-a lungul celor 10 ani au făcut parte din selecția oficială a Premiilor LUX.

Program și detalii despre cele 10 filme care vor rula

Evenimentul va fi deschis, de Ziua Națională, pe 1 decembrie, de la ora 18.00, de cel mai recent lungmetraj regizat de Cristi Puiu, "Sieranevada", propunerea României la Premiile Oscar din 2017.

Pe 2 decembrie sunt programate producțiile:
- ora 16.00 - "Morgen", în regia lui Marian Crișan
- ora 18.30 - "Katalin Varga", regizat de Peter Strickland
- ora 20.30 - câștigătorul de anul acesta al Premiului LUX, lungmetrajul coprodus de Ada Solomon, "Toni Erdmann", regia Maren Ade.

Ziua de 3 decembrie va fi avea următorul program:
- ora 16:00 - câștigătorul din acest an al Premiului Oscar pentru cel mai bun film străin, pelicula "Fiul lui Saul", în regia lui László Nemes
- ora 18:30 - producția semnată de Anca Damian, "Crulic - Drumul spre dincolo"
- ora 20:30 - "California Dreamin'" în regia lui Cristian Nemescu

Duminică 4 decembrie:
- ora 16.00 - "Bibliothèque Pascal", regia: Szabolcs Hajdu.
- ora 18.30 - filmul regizat de Călin Peter Netzer, "Medalia de onoare".

Programul "Filmele LUX. 10 pentru 10" va fi încheiat de câștigătorul trofeului "Palme d'Or" la Cannes în 2007, lungmetrajul "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", în regia lui Cristian Mungiu (ora 20:45).

Toate proiecțiile vor fi urmate de sesiuni Q&A moderate de Irina Margareta Nistor.

Abonamentul pentru toate cele 10 proiecții costă 10 lei și poate fi cumpărat de pe eventbook.ro.

Institutul Francez va folosi încasările, care provin din vânzarea abonamentelor la evenimentul "Filmele LUX. 10 pentru 10", pentru promovarea producțiilor românești în cinematograf în cursul anului 2017.

Despre Premiul LUX

Inițiat în anul 2007 de Parlamentul European, Premiul LUX pentru film european urmărește stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene şi a problemelor sociale actuale și sprijină circulația filmelor europene. Premiul LUX contribuie, astfel, la îmbogățirea patrimoniului cinematografic și cultural al Europei.

Majoritatea filmelor din programul "Filmele LUX. 10 pentru 10" au fost susținute de Programul MEDIA al Uniunii Europene, inclusiv câștigătorul premiului LUX de anul acesta, "Toni Erdmann".

Din 1991, MEDIA a reprezentat o investiție pentru un sector audiovizual mai puternic exprimând diversitatea culturală unică a Europei.

Stimulând colaborarea, coproducția și distribuția non-națională, Europa Creativă MEDIA aduce o contribuție foarte importantă la diversitatea culturală în cinematografele europene.

Comunicat de Cătălin Anchidin.